Aktindsigtstesten
Start testenTesten er et redskab for ansatte hos offentlige myndigheder og offentligt ejede selskaber, som ønsker at få et tjek på, om reglerne om aktindsigt bliver administreret korrekt.
I testen bliver I præsenteret for en række spørgsmål, som I skal tage stilling til. Hvis I vil vide mere, kan I få flere oplysninger til spørgsmålet ved at klikke på 'Er du i tvivl'. Det er vigtigt at læse spørgsmål og forklaring grundigt igennem, da jeres svar er afgørende for testens resultat og den efterfølgende rapport.
Resultatet er vejledende og udgør ikke en juridisk vurdering.
Du starter testen ved at klikke på "Start testen" på knappen til venstre. Læs mere om testen
Den 1. januar 2014 trådte en ny offentlighedslov i kraft. En af de væsentlige ændringer var en udvidelse af kredsen af de selskaber, der er omfattet af loven. Fra 1. januar 2014 er alle selskaber med minimum 75 % offentligt ejerskab således som udgangspunkt omfattet af offentlighedslovens regler om aktindsigt.
Beskæftiger I jer i det daglige med oplysninger, der direkte eller indirekte handler om miljømæssige forhold?
Det kan fx være oplysninger, som vedrører tilstanden i luft og atmosfære, vand, jord, landskaber, kyst- og havområder. Det kan også være oplysninger om faktorer som fx stoffer, energi, støj, stråling, affald, emissioner og andre udledninger til miljøet.
I mange tilfælde vil en borger, virksomhed eller journalist blot bede om aktindsigt uden en nærmere forklaring, fx: "Jeg vil gerne have aktindsigt i sag [XX] i perioden [XX]- [XX]".
Den, der anmoder om aktindsigt, ved typisk ikke, hvilke sager eller dokumenter der eksisterer hos myndigheden. Ofte vil en anmodning om aktindsigt derfor være meget bredt eller ukonkret formuleret. Det kan fx være: "Jeg vil gerne have aktindsigt i al korrespondance mellem jer og jeres forsyningsselskaber."
Indgår I i en dialog med anmoderen, hvis I modtager en anmodning om aktindsigt, der er meget omfattende?
Anmodninger om aktindsigt, der er meget bredt formuleret, vil typisk omhandle et relativt stort omfang af dokumenter hos myndigheder. Det vil ofte betyde, at myndigheden skal bruge mange ressourcer på at behandle anmodningen.
Orienterer I anmoderen, hvis I kan se, at det ikke er muligt at nå at træffe afgørelse om aktindsigt inden for de almindelige sagsbehandlingsfrister i offentlighedsloven?
Efter offentlighedslovens § 36, stk. 2, skal en myndighed "snarest" afgøre, om en anmodning om aktindsigt kan imødekommes. Som udgangspunkt skal en anmodning færdigbehandles inden 7 arbejdsdage efter modtagelsen, medmindre det er på grund af sagens omfang eller kompleksitet undtagelsesvis ikke er muligt.
Det fremgår af offentlighedslovens § 7, at enhver kan forlange at blive gjort bekendt med "dokumenter", der er indgået til eller oprettet af en myndighed mv. som led i administrativ sagsbehandling.
Der vil i almindelighed være mange dokumenter hos en myndighed, der er af rent intern karakter. Interne dokumenter er dokumenter, der ikke er afgivet til udenforstående, fx interne mails mellem medarbejdere i myndigheden, udkast til et internt notat om en kontraktindgåelse, interne mødereferater mv.
Foretager I en høring af den virksomhed, hvis forretningsoplysninger er nævnt i aktindsigtssagen, inden I træffer afgørelse i sagen?
En aktindsigtssag kan indeholde en række forretningsmæssige oplysninger om en virksomhed. Det kan fx være, at anmoderen ønsker indsigt i en udbudssag eller konkrete kontrakter. Spørgsmålet går på, om den virksomhed, som oplysningerne handler om, skal have mulighed for at udtale sig i sagen, inden I giver aktindsigt.
Er I forpligtede til at give meroffentlighed i fx interne dokumenter, som I gerne vil undtage fra aktindsigt?
Meroffentlighed betyder, at der gives aktindsigt i videre omfang, end hvad der er pligt til i offentlighedslovens regler, og det er således relevant, hvis der er dokumenter eller oplysninger, der ønskes undtaget fra aktindsigt.
Giver I altid en begrundelse og klagevejledning i jeres afgørelser om aktindsigt?
En sag om aktindsigt er en afgørelsessag efter forvaltningsloven. Derfor er der en række krav til, hvad afgørelsen skal indeholde.
Kan I – som led i afgørelsen om aktindsigt – bestemme, at anmoderen alene kan få indsigt i dokumenter ved en fysisk gennemgang af dokumenterne hos jer?
Dokumenterne kan udleveres på forskellige måder – dette skal myndigheden forholde sig til i forbindelse med afgørelsen om aktindsigt.
Vi har nu indsamlet dine svar og udarbejdet en rapport med anbefalinger og vurdering.
Udfyld dine oplysninger for at se rapporten. Du vil modtage et link til din rapport i en e-mail. Husk at tjekke spamfilteret, hvis du ikke har modtaget noget inden for to minutter.