Konkurrencetesten
Start testenTesten er et redskab til at vurdere, om jeres virksomhed overholder konkurrenceloven. Testen er rettet imod danske og europæiske virksomheder samt internationale virksomheder, der opererer på det danske og europæiske marked.
I testen bliver I præsenteret for en række spørgsmål med en kort forklaring, som I skal tage stilling til. Hvis I vil vide mere, kan I få flere oplysninger til spørgsmålet ved at klikke på 'Er du i tvivl'. Det er vigtigt at læse spørgsmål og forklaring grundigt igennem, da jeres svar er afgørende for testens resultat.
Resultatet er vejledende og udgør ikke en juridisk vurdering.
Du starter testen ved at klikke på 'Start testen' på knappen til venstre.
Læs mere om testen
De vigtigste regler findes i konkurrenceloven og Traktaten om Den Europæiske Union Funktionsmåde ("EUF-Traktaten"). Reglerne forbyder blandt andet konkurrencebegrænsende aftaler og samordnet praksis mellem to eller flere virksomheder. Tilsvarende er det forbudt for dominerende virksomheder at misbruger deres stilling på markedet.
Reglerne i konkurrenceloven og EUF-Traktaten er næsten ens. EU's konkurrenceregler finder dog kun anvendelse, hvis aftalen eller adfærden påvirker samhandlen mellem EU's medlemsstater.
Konkurrencereglerne er ikke kun relevante for store virksomheder som Google, eller aktører, der har indgået en kartelaftale med henblik på at kordinere deres tilbud i et kommende udbud.
Markedsandele opgøres på baggrund af produktmarkedet og det geografiske marked.
Produktmarkedet er de produkter eller tjenesteydelser, som købere betragter som udskiftelige på grund af pris, egenskaber eller anvendelsesformål.
Det geografiske marked er det område, hvor virksomheden køber eller sælger sine varer og ydelser, som har tilstrækkeligt ens konkurrencevilkår, og som kan skelnes fra tilstødende områder.
Må man frit udveksle informationer, når man deltager i brancheorganisationsarrangementer?
Det er helt normalt, at ansatte i en virksomhed taler med ansatte i konkurrerende virksomheder, når de deltager i møder i brancheorganisationer eller lignende – det gælder både ledende og underordnede medarbejdere.
Må en virksomhed gå sammen med andre økonomiske aktører for at afgive tilbud i udbud, når virksomheden selv kan løfte den udbudte opgave?
Det kan være hensigtsmæssigt at gå sammen med andre virksomheder, når man afgiver tilbud på en udbudt kontrakt for at have en chance i konkurrencen.
Må en virksomhed fastsætte bindende (eller minimums) videresalgspriser, når virksomheden sælger et produkt til det næste led i omsætningskæden?
Bindende videresalgspriser er direkte eller indirekte krav om, at køberen af produktet, fx en grossist eller detailbutik, ikke selv må bestemme den pris, som køberen vil videresælge produktet til.
Som forhandler af et produkt kan en virksomhed have interesse i eneret til at sælge til bestemte kundegrupper, og samtidig begrænse andre virksomheders mulighed for at sælge til den samme kundegruppe.
Eksklusiv kundetildeling kan på den ene side svække konkurrencen mellem forhandlere af samme produkt. Det kan også skabe markedsopdeling, der letter vejen for prisdiskriminering.
Eksklusiv kundetildeling kan på den anden side også styrke konkurrence mellem forhandlere af forskellige produkter, da forhandleren har bedre incitament til at investere i markedsføringen af de solgte produkter.
Må en leverandør begrænse sit forhandlernetværk, så det kun omfatter forhandlere, der opfylder bestemte kriterier (et selektivt distributionssystem)?
Et selektivt distributionssystem er et salgssystem, hvor leverandøren kun sælger sit produkt til forhandlere, der er udvalgt på grundlag af bestemte kriterier, som for eksempel butikkens placering, indretning eller personalets uddannelse.
Må en forhandler begrænse adgangen til hjemmesider baseret på, hvor den besøgende befinder sig?
Geoblocking omfatter de situationer, hvor kunden nægtes adgang til, ikke kan se eller kun kan se en bestemt hjemmeside på grund af sin IP-adresse eller bopælsadresse.
Har en virksomhed med en markedsandel på 50,1 % en dominerende stilling på markedet?
En virksomhed med en dominerende stilling er en markedsaktør med en vis markedsstyrke.
Dominans er blevet defineret som en virksomheds økonomiske magtposition, som sætter den i stand til at hindre, at der opretholdes en effektiv konkurrence på det relevante marked, idet den kan udvise en i betydeligt omfang uafhængig adfærd over for sine konkurrenter og kunder og i sidste ende over for forbrugerne.
Må Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretage uanmeldte kontrolbesøg hos en virksomhed?
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen behandler blandt andet klager vedrørende konkurrencebegrænsende aftaler og virksomheders misbrug af dominerende stilling på det danske marked.
Er en virksomhed med en dominerende stilling fri til at bestemme, hvilke rabatter den giver sine kunder?
Dominerende virksomheder er ofte store selskaber, der er i stand til at sænke produktionsomkostningerne på grund af stordriftsfordele. For at udnytte fordelene vil det være naturligt, at virksomheden tilbyder visse rabatter for at maksimere sit salg.
I dag udgør online salg en vigtig del af mange virksomheders detailled. Men online salg kan samtidig være en udfordring for producenter, der fx via et selektivt distributionssystem forsøger at opbygge et luksuriøst eller særligt image.
Må en leverandør pålægge købere mærkeeksklusivitet, (forpligte eller tilskynde køberen til at samle sine ordre af en bestemt type produkt) leveret af leverandøren?
Mærkeeksklusivitet kan implementeres i form af konkurrenceklausuler, hvor køberen forpligtes til ikke at købe, sælge eller fremstille konkurrerende produkter. Eller via mængdeforpligtelser, hvor køber tilskyndes til at dække mere end 80 % af sit behov hos en bestemt leverandør.
Som køber af et produkt kan man være interesseret i, at have en eneret til videresalg.
Som ved eksklusiv kundetildeling kan eneforhandleraftaler svække konkurrencen mellem forhandlere af samme produkt, den såkaldte intra-brand konkurrence.
Eneforhandleraftaler kan dog også styrke konkurrencen mellem forhandlere af forskellige produkter, den såkaldte inter-brand konkurrence, da forhandleren har bedre incitament til at investere i markedsføringen af sit produkt.
Må en virksomhed opdele kundegrupper eller geografiske områder i aftaler med en konkurrent?
Som forhandlere af et produkt kan man være interesseret I fx at opdele Danmark i to områder, så man ikke konkurrerer på det geografiske område.
Tilsvarende kan man opdele kundegrupper, så man har eneret til at sælge til bestemte grupper.
Vi har nu indsamlet dine svar og udarbejdet en rapport med anbefalinger og vurdering.
Udfyld dine oplysninger for at se rapporten. Du vil modtage et link til din rapport i en e-mail. Husk at tjekke spamfilteret, hvis du ikke har modtaget noget inden for to minutter.