Udbudstesten
Start testenTesten er rettet imod offentlige ordregivere, der udbyder opgaver efter udbudsloven, og omhandler kun udbudsret.
I testen bliver I præsenteret for en række spørgsmål, som I skal tage stilling til. Hvis I vil vide mere, kan I få flere oplysninger til spørgsmålet ved at klikke på 'Er du i tvivl'. Det er vigtigt at læse spørgsmål og forklaring grundigt igennem, da jeres svar er afgørende for testens resultat og den efterfølgende rapport.
Resultatet er vejledende og udgør ikke en juridisk vurdering.
Du starter testen ved at klikke på 'Start testen' på knappen til venstre.
Læs mere om testen
Overtrædelse af udbudsreglerne kan have vidtrækkende retlige, praktiske men også politiske konsekvenser for både ordregiver og tilbudsgivere.
Dialog før et udbud med økonomiske aktører kaldes for markedsdialog.
Markedsdialog kan foregå på mange forskellige måder, fx:
• Inspirationsmøder med udvalgte virksomheder.
• Offentlig høring af udbudsmaterialet inden udbud.
• Fælles dialogmøde hvor markedet kan deltage samlet.
• Inddragelse af en virksomhed i et pilotprojekt eller forudgående rådgivning af ordregiver.
Medregner I værdien af optioner, herunder forlængelser, når kontraktens værdi opgøres?
Med en option kan ordregiver købe mere på samme kontrakt eller forlænge kontraktens løbetid. Ordregiver er ikke forpligtet til at købe merydelsen, og bestemmer derfor selv, om der skal trækkes på optionen.
En kontrakt kan have en udløbsdato, men samtidig indeholde en klausul om at ordregiver kan forlænge kontrakten med en bestemt periode.
Skal den samlede værdi af en rammeaftale offentliggøres i udbudsbekendtgørelsen?
I udbudsbekendtgørelsen er det muligt for ordregiver at angive den estimerede værdi af aftalen i hele dens løbetid inklusive optioner og forlængelser mv.
Forsyningsvirksomhedsdirektivet gælder for bl.a. ordregivende myndigheder og forsyningsselskaber, når der udføres en af de forsyningsaktiviteter, som er omfattet af direktivet artikel 8-14.
Udbudsmaterialet består bl.a. af udbudsbetingelser, udkast til kontrakt, kravspecifikation mv.
Der bliver ofte stillet en række spørgsmål i løbet af en udbudsproces. Når ordregiver modtager et spørgsmål fra en ansøger eller tilbudsgiver, skal der som udgangspunkt svares på spørgsmålet.
Ansøgere og tilbudsgiver skal ved ansøgning eller tilbudsafgivelse udfylde et ESPD (European Single Procu-rement Document), som et foreløbigt bevis for, at ansøgeren eller tilbudsgiveren er egnet til at deltage i udbudsproceduren.
Ordregiver skal sikre sig, at de oplysninger som afgives i ESPD'et er rigtige ved at indhente endelig dokumentation. Ordregiver behøver kun at indhente dokumentation fra den forventede vindende tilbudsgiver.
Standstill-perioden igangsættes ved underretning om ordregivers tildelingsbeslutning. Standstill-perioden er en "hellig" periode, hvor ordregiver må afvente eventuelle klager og ikke indgå kontrakt.
Bekendtgørelsen om indgået kontrakt indeholder information om, hvem kontrakten er indgået med, tidspunkt for underskrift mv. og den afslutter udbudsproceduren.
I mange kontraktforhold opstår der behov for ændringer efter, at kontrakten er indgået.
Det kan være behov for at tilkøbe flere ydelser eller brug for at afbestille en række ydelser under kontrakten.
En evalueringsmodel beskriver evalueringen af både kvalitet og pris, og benyttes af ordregiver til at evaluere de indkomne tilbud og finde en vindende tilbudsgiver.
Er udelukkelsesgrundene om tilbudsgivers konkurs, misligholdelse af offentlige kontrakter og gæld under 100.000 kr. obligatoriske i Danmark?
Med udbudslovens § 137, nr. 1-7 er det muligt at udelukke tilbudsgivere, hvis ansøgeren eller tilbudsgiveren:
• Har tilsidesat sine forpligtelser indenfor det miljø-, social- eller arbejdsretlige område.
• Er under insolvens- eller likvidationsbehandling.
• Har begået alvorlige forsømmelser i forbindelse med udøvelsen af sit erhverv.
• Har indgået en aftale med andre økonomiske aktører om konkurrencefordrejning.
• Har misligholdt en anden offentlig kontrakt.
• Har forsøgt at påvirke ordregivers beslutningsproces på en utilbørlig måde eller har fået fortrolige oplysninger, der kan give dem en uretmæssig fordel i udbudsprocessen.
• Har ubetalt forfalden gæld på under 100.000 kr. til det offentlige.
Sociale krav kan fx være krav om flere lærlinge eller praktikanter eller reservere kontrakter til socialøkonomiske virksomheder.
Miljøkrav kan fx være mærkekrav som Blomsten, Svanemærket (eller tilsvarende) eller krav mindre CO2 udslip, partikeludledning mv.
Vi har nu indsamlet dine svar og udarbejdet en rapport med anbefalinger og vurdering.
Udfyld dine oplysninger for at se rapporten. Du vil modtage et link til din rapport i en e-mail. Husk at tjekke spamfilteret, hvis du ikke har modtaget noget inden for to minutter.